Argentinië

Blijf op de hoogte en volg Fokko en Wiepie

24 Oktober 2012 | Argentinië, Buenos Aires

Stampend op de vloeren, klappen met de handen, een zwierige rok die heen en weer zwaait en een stem op de achtergrond zoals Mercedes Sosa.......de Tango. Een bijzondere dans die we vaak in Buenos Aires zijn tegengekomen; op straat, de markt en in het restaurant. Het geeft Buenos Aires een sfeer die in Nederland niet te vinden is. Jullie begrijpen het al we hebben een geweldige tijd gehad in deze super grote stad en kunnen genieten van de culturele sferen.

De eerste dag dat we aankwamen, einde van de middag, heeft Fernando ons van het vliegveld gehaald. We konden nog genieten van de grote stad door middel van een toeristische route en daarna heeft hij ons naar het hotel gebracht. 's Avonds hebben we met z'n tweeën gegeten in een lokaal café. De mensen in Argentinië eten erg veel vlees, altijd 400 gram of meer. Zo groot als je bord en 3 cm dik. We hadden biefstuk besteld, heerlijk zo hebben we het in Nederland nog nooit gegeten.

De volgende dag had Fokko met Fernando de hele dag bespreking. Ik heb lekker geslenterd door de straten van Buenos Aires. 's Avonds hebben we gezamenlijk (Fernando en zijn vrouw) gegeten, in de buurt San Telmo, een artiestenwijk met gezellige barretjes. We hebben een 'cena show' gehad wat bijna niet te beschrijven is. Een etentje in een restaurant met een Tango show op hetzelfde moment. Zoals ik in de eerste zin beschreef genoten wij van hun optreden. De Tango kan per paar gedanst worden of alleen. Er zingt altijd iemand tijdens het dansen, de mooie trek harmonica (die bij Willem Alexander en Maxima op de trouwerij werd gespeeld) erbij en een contrabas. Zo mooi! Het is bijna niet te beschrijven, je voelt het als je erbij bent. Echt een Super avond.

De volgende dag had Fokko een afspraak met Eurique die 600 km met de bus had gereisd om hem te spreken. Over de koeien, het zaad en alles wat er verder bij komt kijken. Fokko moest Spaans spreken, want Eurique sprak geen Engels. Natuurlijk kostte dat wat moeite maar hij kwam waar hij wilde zijn. Daarna hebben we met z'n drieën gegeten in een lokaal restaurant. Weer biefstuk, 400 gram (om je vingers bij af te likken). Fokko heeft daarna weer gewerkt en ik ben het straatleven in gegaan. Op straat kom je overal Tango dansers tegen, ik heb genoten. Dacht dit moet ik met mijn Fokko delen. Heb hem opgehaald en als je de foto's ziet kunnen jullie de sfeer proeven. 's Avonds hebben we gewandeld door Buenos Aires. Het grote theater bekeken, de mooie oude gebouwen, wat een cultuur. De mensen leven op straat tot diep in de nacht met de mooie muziek.

Zondag hadden we een vrije dag. 's Morgens zijn we naar de grote kathedraal geweest en hebben daar een dienst bijgewoond. Alleen al om daar een uur te zitten is mooi. Al dat goud, de beelden en de ceremonie. Daarna zijn we vertrokken naar het presidentiële werkpaleis. Een imposant gebouw met een grote binnenplaats en vergaderzalen die nog altijd veel gebruikt worden. Het is tevens de plek van het beroemde balkon waar vandaan Perón de menigte heeft toegezwaaid. Tegenover het paleis is het plein Plaza de Mayo. De dwaze moeders verzamelen zich op dit plein (Asociacion Madres de Plaz de Mayo oftewel Vereniging van Moeders van het Meiplein). Dit is een groepering van Argentijnse moeders van verdwenen personen. Gedurende de dictatuur van de militaire junta en de Guerra suda (vuile oorlog) van 1976 tot 1983, zijn er 30.000 mensen verdwenen. Als je tegen de militaire junta was of als je lid was van een vakbond bijvoorbeeld, dan werd je hele familie opgepakt. De ouders werden gemarteld en vermoord. De beweging van dwaze moeders is spontaan ontstaan toen een groep moeders opheldering ging vragen aan de autoriteiten over hun vermiste kinderen. Ze werden niet ontvangen, er werd hun zelfs meegedeeld dat ze niet op het plein mochten staan of zitten. Daarop zijn ze zwijgend over het plein gaan lopen. De volgende week kwamen ze terug en zo elke week, nu bijna dertig jaar lang. Fernando vertelde ons dat hij in die tijd aan niemand zijn adres mocht geven op school. Want als je vriendje gepakt werd en ze zagen jou naam ook in zijn agenda staan gingen ze jou ook ophalen. Het was een angstige tijd. De kruisen op het plein is de herinnering die nog elke dag leeft in Buenos Aires. De witte sjaal is het symbool van de dwaze moeders.

Na een indrukwekkende bezichtiging vertrokken we naar het haven gebied La Boca. Hier woonden vroeger de arme immigranten. Met de overgebleven verf van de boten schilderden ze hun armoedige huizen in allerlei mooie kleuren. De buurt is op die manier erg opgevrolijkt. Tegenwoordig is het erg toeristisch. De huizen (nog veel met golfplaten) zien er ook fantastisch uit met al die kleuren. En overal weer de Tango dansers voor het café, op straat, wat een sfeer. En de grote lappen vlees dat overal geserveerd wordt. Na dit bezoek zijn we met de lokale bus naar de buurt Recoleta gegaan waar Evita en ook belangrijke Argentijnse personen liggen begraven. Evita Perón was erg geliefd onder de armoedige bevolking vanwege haar liefdadigheid. De begraafplaats was indrukwekkend, grote oude familiegraven met indrukwekkende beelden. En natuurlijk weer 's avonds in een traditioneel restaurant gegeten. Zo hadden wij onze vrije zondag heel goed besteed. De volgende dag zijn we weer vertrokken naar Brazilië.

Lieve mensen heel erg bedankt weer voor jullie vele reacties.
Weer een warme groet uit een warm land.
Liefs Fokko en Wiepie

• 24 Oktober 2012 - 13:58

Greet Nieuwland:

Leuk om weer een verslag te lezen.
    Gelukkig reizen we hier niet zoveel km om iets bereiken benijd dat deel niet, zou graag mee eten en dansen.....

Geniet deze week ook van vakantie, heerlijk nazomerweer hier in Nederland..... Ondertussen allerlei BaronTheater zaken regelen. het gaat mooi door allemaal.

een groet uut Sebaldeburen

• 24 Oktober 2012 - 14:56

Rosni:

Hee buitenlandse nederlanders ,wat weer een belevenis zeg ,dit mag je toch allemaal lekkermeemaken,ik snap het wel zoiets moet je zien om het echt te beleven maar ja dat is niet voor iedereen weggelegt fantastisch geniet er van en laat ons meegenieten ,wiepie misschien is het een idee een boek te schtijven ,dat wordt vast een bestseller .gr van mij

• 24 Oktober 2012 - 15:03

Henk En Lea Van Der Tuin:

Hallo Fokko en Wiepie,
    Leuk om weer iets van jullie te horen en tegelijkertijd te lezen over de cultuur, de tango en het lekkere eten.
    Het verhaal van de dwaze moeders heb ik altijd gevolgd en het is dan heel bijzonder om van jullie te horen dat je op die plek bent geweest.
    Wij verwachten dat jullie binnenkort als twee volleerde Argentijnen de tango dansen.
    Henk en ik hebben een weekje vakantie, we maken de tuin winterklaar.

Voor het optreden in Duitsland gaan wel 30 muzikanten mee, dat is erg positief.

De burgemeester gaat ook mee en nog een aantal supporters.

Alles is hier prima, Henk heeft vorige week weer een dag in het ziekenhuis gelegen, maar is nu weer in orde.

Zelf heb ik het druk in mijn gemeente.

Tot horens!

Hartelijke groeten van

Henk en Lea.

• 24 Oktober 2012 - 15:46

Ellie:

Wat een mooi verhaal en mooie foto's.
    Groetjes Ellie

• 24 Oktober 2012 - 16:53

Anneke:

Fijn wat te hearren. De foto's fan de Tango binne geweldich.

• 24 Oktober 2012 - 17:45

Thijs En Tsjimkje:

jullie verslag gelezen,erg intresant

veel succes verder en een goede gezondheid toegewenst

een hartelijke groet van ties en tsjimkje

• 24 Oktober 2012 - 20:03

Wilma:

beste lezer die van vlees houden

Het vlees waar Wiepie over had kun je ook heerlijk eten in een argentijns restaurants in Den Haag en Amsterdam
    groot en lekker !
    Wij bestellen vaak Argenstijn vlees bij de Argentijnse slager in rotterdam .
    een aanrader voor liefhebbers . de hagenaars

• 24 Oktober 2012 - 21:31

Klaas En Gré Lettinga:

Mooi verslag en ga maar door met het genieten van o.a. het lekkere vlees.
    Groetjes en tot de volgende keer.

• 24 Oktober 2012 - 21:55

Hessel & Iety :

Dag lieve genieters!

Wij genieten van jullie verhaal en wat daar allemaal voor extra's bijkomt. We beleven het mee zoals je alles beschrijft. Het lijkt alsof we zelf mee op reis zijn.

Blijf je belevenissen met volle teugen innemen dan kunnen wij weer uiitzien naar een volgend boeiend relaas!
    Liefs,
    H+I

• 24 Oktober 2012 - 22:32

Sjoerdjegretha:

Hallo lieve globetrotters,

Wat is het dan toch "saai" in ons dorp, geen tangodansers op straat,iedereen in z'n eigen huis, geen grote biefstukken op de grill, geen mooie kathedraal. Ik vraag me af of jullie straks weer kunnen wennen in ons dorp!
    Maar gezien de ellende die er daar geweest is en nog aanwezig is, ben ik toch blij dat ik hier woon.
    Geniet van de cultuur daar, blijf gezond en bedankt voor jullie verslagen! Wij volgen ze met plezier!
    Groetjes van Gerrit en mij!

• 25 Oktober 2012 - 09:02

Wieke:

Hallo buurtjes,

wat weer eenverslag; en wat kan Wiepie schrijven zeg, carriere mis gelopen? ik krijg er een heel beeld bij; en zou graag onder het genot van een wijntje, biefstuk(je) ook de tango met jullie willen leren/dansen..
    Het ziet er geweldig uit, het weer is deze x iets minder? gezien jullie kleding?
    Maar mag de pret niet drukken zie ik wel...
    Hier alles oke, we zijn er een weekje tussen uit geweest maar weer op het honk..
    Eeen hele fijne /goeie tijd en ben nu al benieuwd naar het volgende verslag!
    Groeten en liefs voor jullie allebei!!

• 25 Oktober 2012 - 09:39

Meint En Jellie:

Lieve Fokko en Wiepie,

Met veel plezier het verslag gelezen. Jii Wiepie kunt heel boeiend vertellen en dat maakt het verslag heel interessant. Ook kunnen zien dat julllie met ons gaan concurreren wat het dansen betreft. Wat een passie stralen jullie beiden uit met de Argentijnse tango.Wij zien er naar uit om dit samen met jullie eens te dansen.
    Met ons is alles goed. Een dikke week gelezen taptoe Leeuwarden bezocht en kunnen genieten van o.a. Crescendo. Gezien de reacties waren zij de sterren van de avond.
    Wij wensen jullie een mooi vervolg toe in het bruisende Zuid-Amerika en zien met belangstelling uit naar het volgende verslag.
    Groetjes, Meint en Jellie.

• 25 Oktober 2012 - 10:35

Margriet En Jan Lammert:

Lieve pap en mam

Geweldig verhaal!! Fijn om de gebeurtenissen zo te beleven met jullie. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ook in Buenos Aires was en zo onder de indruk was van de sfeer, cultuur, het heerlijke eten en de gezelligheid. De tango cena show vonden Anne-Mieke en ik toen ook adembenemend. Inderdaad geen woorden voor, je moet er bij zijn. Naast de biefstuk vond ik de aardappelpuree ook ontzettend lekker in Argentinië. Nergens zo lekker als daar. Lieve ouders geniet weer van jullie leven in Brazilië en pap succes in Colombia aankomende week.

Liefs Margriet en Jan Lammert

• 25 Oktober 2012 - 11:22

Feike, Anita En Kids Sienema:

Hallo Buurtjes,

Volgens mij is het daar ontzettend leuk.
    Misschien moeten we toch maar eens even langskomen om een kopje koffie of een glaasje wijn.
    Prachtig die foto's met die tango dansers. Leuk dat we jullie belevenissen zo kunnen volgen.

Groetjes van de Sienemaatjes

• 26 Oktober 2012 - 11:55

Geesje Hieke Overzet-Hiemstra:

Hallo Fokko en Wiepie,

Vanuit een koud maar zonnig Opende even een levensteken van de Ontginningsweg.
    Wat een prachtig reisverslag, ik kan door de regels heen proeven dat jullie daar genieten met volle teugen!! Nu las ik toevallig gisteren in het "Friesch Dagblad" dat de Argentijnse kinderen vechten
    tegen obesitas, pas maar op dat jullie hier geen last van krijgen. Al die lekkere biefstukken en wijn,
    jullie komen hopelijk niet als twee zwaarlijvige AOW- ers terug in Opende!! Maar flink dansen zou ik zeggen, vliegen de pondjes er wel weer af. Ik wens jullie nog een goede tijd toe daar, fijn dat we d.m.v. reisverlagen en foto's een beetje mee kunnen genieten en zo een indruk krijgen van jullie
    leven daar.

Ben

• 27 Oktober 2012 - 23:01

Hendrik Ern Annalies:

Lieve mensen,

Nou,nou dat doet maar,de tango dansen,dit waren prachtige plaatjes van jullie,ik heb er hartelijk om moeten lachen,Fokko en Wiepie jullie zitten in je 2e jeugd,heerlijk om dit zo te zien,en jullie hebben er ook zichtbaar van genoten.Een mooi reisverslag en wat een indrukken doe je daar op.Fokko werk je ook nog tussendoor,wat een inzet,en Wiepie houd jij de zaken een beetje op orde,het is fantastich zo mee te beleven.Dit is ons bericht,wij sluiten nu onze computer af en gaan heerlijk een weekje ertussenuit.

Oant sjen
    Hendrik en Annalies

• 28 Oktober 2012 - 13:21

Anita:

Hallo Fokko en Wiepie,
    hier een berichtje vanuit Leek. Leuk verslag. maar goed oefenen met het dansen van de tango.We hadden het over kerst en toen zei Mathijs dat we ook wel bij jullie konden koffie drinken.
    Het is leuk om een verslag te lezen van jullie verblijf in Brazilië.
    Hier hebben we het druk met de gewone dingen: Feike en Rolf hebben samen gewerkt in de tuin, ik heb in huis wat gedaan, uitslapen, met Brigitte gewinkeld in Groningen in de herfstvakantie. Verder heb ik veel dingen bezocht Met Jetty Krol: Teake van der Meer in het Barontheater (Henk en Jannie waren daar ook).Taptoe Leeuwarden met Cwescendo.De veiling van Crescendo,Taptoe Leek met Jitty en Jannicke(Martine had een optreden met SJWK) Ik wens jullie een fijne tijd toe.
    Anita

• 31 Oktober 2012 - 16:24

Net Gek Alders!:

Super mooi mam!
    Vrijdag Fokko uit Chili terug en dan samen naar het zuiden van Brazilië!
    Mooi om zonet even geskypt te hebben.
    Die foto van dy komt op de waaier ien de wenkeamer.

Tot horens. Tut Leonard

• 06 November 2012 - 18:23

Feike, Anita, Mathijs En Brigitte:

Hoi Wiepie! Gefeliciteerd met je verjaardag! Liefs!

• 06 November 2012 - 21:37

Tineke:

He lieve mensen , wat mooi om te lezen en tevens te genieten van de mooie foto's met o.a. de mooie geverfde huizen, zo ben je geen bloementuin nodig het ziet er vrolijk uit.
    Die Fokko is wel een dikke bofkont met twee van die mooie Argentijnse vrouwen de pret oogjes onder de hoed vandaan en de zelfde lach die hij ook altijd heeft als we optreden met crescendo dan lonkt die altijd naar de vrouwen die langs de kant staan. Wiepie is ook niet mis die gooit de benen ook nog hoog de lucht in zodra jullie thuis zijn moeten we het barontheater huren en de vloer poetsen zodat jullie daar de tango kunnen dansen.
    Wiepie jij natuurlijk van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een dikke tût van ons allemaal uit Oldekerk
    We zijn afgelopen weekend naar Leipzig en Berlijn geweest het was een geslaagd weekend met veel applaus en veel vrije tijd we hebben de Dom van Berlijn beklommen en bezichtigd en veel door de stad gefietst met Henk, dhr.Dijkstra en natuurlijk de dames Nieuwland en erg veel gelachen.

ga nu weer stoppen, lieve mensen blijf genieten van jullie verblijf in Brazilië en we zien uit naar het volgende verhaal en foto's

groetjes
    Tineke

• 14 November 2012 - 19:20

Ellie:

Hallo Fokko en Wiepie,

Vandaag hadden we bij de post een grote enveloppe.
    Ik dacht wat zit daar nu in?
    Anton die zei al die is van Fokko zijn werk en ja,
    een heel mooi cadeau voor Jonne.
    Wat lief van jullie.
    Bedankt. We vinden het heel mooi.
    Groetjes Anton, Ellie en Jonne :)